Vi ska ha branschens bästa elevprogram

Vi ska ha branschens bästa elevprogram

Gymnasieelever på verkstäderna är något som både yrkeslinjerna och Bilia vinner på.

– Redan i dag är vi ett mycket  attraktivt företag för eleverna. Nu ska vi snäppa upp oss ytterligare. Vårt mål är att ha branschens bästa elevprogram säger Annika Liljedahl på Bilias HR-avdelning.

Mycket går att göra i en skolverkstad, men för att blir riktigt bra på att meka krävs erfarenheter från verkliga livet. Därför har fordons- och transportprogrammet på gymnasiet upparbetade kontakter med bilbranschen.

Men det är inte bara skolorna som har nytta av situationen.

– En stor andel av eleverna blir  så småningom anställda, och för oss i branschen är det här ett ypperligt sätt att hitta duktig personal, säger Annika Liljedahl som jobbar med strategisk kompetensförsörjning på Bilia.

De senaste åren har intresset för att bli fordonstekniker minskat och gjort att det blir allt svårare att få tag på duktiga tekniker. Konkurrensen är helt enkelt rätt tuff.

– Därför är det viktigt att eleverna får en så bra upplevelse som möjligt när de är hos oss. Vi vill att de ska se Bilia som ett förstahandsval när de sedan söker jobb, säger Annika Liljedahl.

Under året har hon, tillsammans med många kollegor, arbetat med att se över vad som måste säkerställas för att göra mottagandet på Bilia ännu bättre – både ur elevernas och handledarnas synvinkel. Arbetet har resulterat i Bilias elevprogram där målet är att eleverna ska få en trygg, bra och säker utbildningstid. Hösten 2018 rullades Bilia Elevprogram ut inom Volvo, Renault och Dacia verksamheten på Bilia. Hösten 2019 fortsatte utrullningen inom Toyota, Lexus, BMW och MINI.