Vår historia

Från återförsäljare till helhetsleverantör

Vår historia

Tidslinje

historia_2022_Q4.png

biltruck_001_LR.jpg

1920-tal 

De första återförsäljarna, av det som idag är Bilia, grundades under 1920-talet. Allra först var Automobilfirma Ernst Nilson & Co, som grundades 1919. 1923 tog affärerna fart och blev över tid det som idag är Bilia Personbilar i Stockholm. 1929 grundades AB Bil & Truck i Göteborg. Huvudkontoret låg vid Odinsplatsen i Göteborg. 

1930-50-tal 

Under den här perioden grundades flera av de bilåterförsäljare som senare kom att ingå i Bilia. De flesta var små familjeägda företag. Bilen som produkt utvecklades under den här tiden från att vara en sällsynt lyxvara till att bli självklar för många hushåll.  

1960-70-tal 

1967 bildade AB Volvo dotterbolaget Volvator för att köpa upp återförsäljare som riskerade att inte överleva generationsskifte i familjeföretaget. Verksamheten expanderade i Sverige under 60-talet och vidare till Danmark och Tyskland under 70- och 80-talen.

Bil & Truck i Göteborg byggde världens största renodlade Volvoanläggning i Högsbo industriområde, sydvästra Göteborg och flyttade sitt huvudkontor dit – samma plats där Biliakoncernens moderbolag Bilia AB än idag har sitt säte. 

biltruck_002.jpg

1980-90-tal 

I samband med börsintroduktionen 1984 bytte moderbolaget Volvator namn till Catena. De återförsäljare som ingick i koncernen hade fortfarande olika namn mot kund. 1997 bytte hela koncernen namn till Bilia, ett namn som sedan tidigare fanns på delar av återförsäljarverksamheten. Vid det laget hade man försäljning och service av personbilar, lastbilar och entreprenadmaskiner i elva länder. 

00-10-tal 

2003 delade Bilia ut affärsområdet lastbilar och entreprenadmaskiner till AB Volvo, för att koncentrera Bilias verksamhet till personbilar och lätta transportbilar. Verksamheten i flera länder avyttrades. Med ett tydligare tillväxtmål på de centrala marknaderna utökades koncernen med ett stort antal förvärv. Verksamheter med nya bilvarumärken förvärvades, bland andra BMW och Toyota. Kartan med aktuella länder ritades om flera gånger.

2020-talet  

Med förvärvet av Mercedesverksamheter tog Bilia återigen steget in på marknaden för tunga lastbilar. Varumärkesportföljen utökades med nya bilvarumärken i både Sverige och Norge. Vi gav elbilsmarknaden ett större fokus och förvärvade renodlade elbilsmärken som Xpeng och ORA och utökade vår verksamhet inom däck- och verkstadstjänster och begagnade bilar.   

 

heroimg_om_oss_mobile_1450x1450.jpg

Bilia idag 

Idag är Bilia en helhetsleverantör av allt som rör bilägandet. Tjänsteutbudet inom serviceaffären har utvecklats under åren och idag erbjuder vi drivmedel, biltvätt, hyrbilar, däck, däckhotell, fälgrenovering, billtillbehör, bilvård, service och reparationer, lack- och glasbehandling och plåtarbeten.

Vår bilvarumärkesportfölj har nu ett tjugotal bilvarumärken totalt och verksamhet i Sverige, Norge, Belgien och Luxemburg. 

Gå vidare

Vår vision

Vår vision och värdegrund vägleder oss i hur vi bemöter våra kunder och kollegor

Läs mer här
Vår vision

Mål & strategi

Här kan du läsa om hur vi skapar värde för våra kunder, våra mål och hur vi planerar att växa framöver.

Läs mer här
Mål & strategi

Styrelse

Hälsa på vår styrelse

Läs mer här
Styrelse