Affärsmodell, mål och tillväxtstrategi

Allt under samma tak.
Med kunden i fokus.

Affärsmodell, mål och tillväxtstrategi

Bilbranschen är i förändring. Den tekniska utvecklingen, nya aktörer och innovativa kringtjänster är bara ett fåtal exempel på omvärldsfaktorer som påverkar vår verksamhet. Genom tydliga mål och strategier kan vi fortsätta ligga i framkant och ta fler marknadsandelar.

Affärsmodell

biliacom_affarssnurran_900x900.png

Bilia är en helhetsleverantör av allt som rör bilägandet. En One Stop Shop med ett brett utbud av produkter och tjänster som vi utvecklar efter kundernas behov och önskemål.

Vi erbjuder: 

  • Ett tryggt och enkelt bilägande

  • En omtänksam servicepartner

  • En upplevelse som överträffar förväntningarna

Läs mer om vårt erbjudande här

Professionell rådgivning och tryggt bilägande
Vi säljer inte allt till alla, utan utgår från varje kunds situation och önskemål. Med utgångspunkt i körsträcka, miljöpåverkan, laddningsmöjligheter och ekonomisk situation guidar vi våra kunder rätt i valet av bil. 

Finansiering och försäkring
I samband med bilköp erbjuds enkla finansierings- och försäkringslösningar. På den svenska marknaden finns även Bilias betalkort och mobilappen CarPay för finansiering och ekonomisk översikt kring bilägandet.

Abonnemang som skapar kontinuitet
Genom våra serviceabonnemang kan vi ge kunderna en enklare tillvaro till en fast månadskostnad. För oss innebär det en effektiv planering av servicearbeten för att skapa en jämn beläggning. Det ger oss även möjlighet att regelbundet träffa och stärka relationen. Abonnemang på våra däckhotell underlättar däckskifte och förvaring för kunden samtidigt som det ger oss fler tillfällen att se över bilens behov.

Löpande underhåll
Vi hjälper även våra kunder med löpande underhåll av bilen genom att erbjuda drivmedel, däck, biltillbehör, biltvätt, service och reparationer, lack- och glasbehandling samt plåtarbeten. 

Läs mer om våra tjänster här

Hållbar återvinning
Som en av få svenska bilåterförsäljare kan vi ta hand om hela bilarnas livscykel, från försäljning till demontering och återvinning. Vid demontering plockar vi isär och återvinner upp till 95% av avställda bilar. Alla delar kontrolleras, och de som klarar testerna märks upp och säljs vidare som reservdelar till verkstäder.

Läs mer om vår hållbarhetsstrategi här

om_oss_hero_desktop.jpg

Finansiella mål

Bilia har fem övergripande finansiella mål som gäller över en konjunkturcykel: Rörelsemarginal, mål 2,5 %, Avkastning på eget kapital, mål 18,0 %, Utdelningsandel, mål över 50 %, Total tillväxt mål 5–10%, Nettolåneskuld i relation till EBITDA, exklusive IFRS 16, mål ej över 2,0. Under 2018 till 2020 har Bilias totala tillväxt för de enskilda åren varit under målet som är 5–10 procent under en konjunkturcykel. Den genomsnittliga ökningen av tillväxten de senaste fem åren var däremot 8 procent. Måluppfyllelse för nettolåneskuld i relation till EBITDA, ggr mäts exklusive IFRS 16.

Rörelsemarginal, %

Rörelsemarginal 4,5 procent (mål 2,5)

Avkastning på eget kapital, %

Avkastning på eget kapital 27,5 procent (mål 18,0)

Utdelningsandel, %

Utdelningsandel 60 procent (mål över 50)

Total tillväxt, %

Total tillväxt 2,2 procent (mål 5–10)

Nettolåneskuld

I relation till EBITDA, exklusive IFRS 16, -0,2 gånger (mål ej över 2,0).

Gå vidare

Tillväxtstrategi

Vårt mål är att växa med mellan 5–10 procent per år.

Läs mer här
Tillväxtstrategi

Trender i branschen

Hur och var kommer vi att köpa bil framöver? Hur ser framtidens bilägande ut? Det är några av de frågor vi diskuterar här.

Läs mer här
Trender i branschen

Vårt erbjudande

Biliakoncernen är indelad i tre affärsområden, Service, Bilar och Drivmedel. Vi finns på fem marknader med tolv starka varumärken.

Läs mer här
Vårt erbjudande